Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Масова психоза обхвана Европа заради заразените испански краставици
28 Май 2011
В момента на пазара няма вносни краставици, включително и от Испания. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев

Масова психоза обхвана потребителите в северноевропейските страни след като хиляди души се заразиха с опасна чревна бактерия. В Германия смъртните случаи са вече 7, а повече от 300 души се борят за живота си интензивните отделения на болниците в Германия.

Засега опасенията са, че заразата е тръгнала от испански производители на краставици. Испания отрича това и заплаши Германия, че ще направи официално оплакване пред Евросистемата за опасни храни и фуражи, че е неоснователно обвинена. Въпреки това две испански стопанства за производство на краставици вече са затворени.

Германците вече не купуват никакви краставици, домати и салати - нито испански, нито германски. Производителите на селскостопанска продукция в Германия търпят загуби от два милиона евро на ден, защото са принудени да унищожават произведената реколта. Много земеделци дори заплашиха, че ще съдят института "Роберт Кох" и Министерството за защита на правата на потребителите, тъй като са вдигнали прекалено голяма тревога, която е довела до фалити и огромни загуби.

Здравните власти в Дания и Швеция съобщиха днес за 32 потвърдени случая на лица, заразени с опасния нов щам на бактерията ешерихия коли, съобщи ДПА. Всички те са пътували до Германия.

Властите в Копенхаген уточниха, че бактерията е открита в испански краставици в супермаркетите. Търговците са получили нареждане незабавно да изтеглят всички продукти от замесените доставчици.

Шведските здравни власти препоръчаха на хората, които пътуват до Германия, да вземат специални предпазни мерки, за да избегнат контакт с новопоявилата се разновидност на бактерията.

Опасният щам се появи най-напред в северногерманския пристанищен град Хамбург, където властите заявиха, че източник на заразата са краставици, внесени от Испания. Испания е спряла доставките на краставици, но от Мадрид изтъкват, че няма доказателства, че бактерията е пренесена в Германия именно по този начин.

Испанският министър на селското стопанство Роса Агилар заяви, че e започнало разследване, което трябва да покаже кога точно са били замърсени краставиците – при износа от Южна Испания, по време на транспортирането или при обработката в Германия.

Рядката разновидност на щама предизвика шест смъртни случая в Германия. Повече от 1000 са болните, за които има съмнения, че са заразени. Най-много заболели има в северната част на страната и особено в Хамбург, където регистрираните случаи са повече от 400 души.

В момента на пазара няма вносни краставици, включително и от Испания. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев по повод откритите в Германия испански краставици, заразени с бактерията Ешерихия коли, съобщава БНР.

От два месеца със сигурност в България няма внос на испански специално краставици. Да не говорим, че над 86 процента от краставиците, които се продават в България, са българско производство, тоест тези 24 процента краставици внос се появяват в периода декември-януари, най-късно до средата на февруари. Така че при всички положения в момента не би трябвало да има никакви вносни краставици в страната. Така че могат да бъдат абсолютно спокойни потребителите, коментира Стойчев.

При това положение бих могъл да прогнозирам, че цените на българските краставици би трябвало да почнат да падат по простата причина, че имаме сериозно производство в момента. Всичките български производители имат много добро количество от тази суровина. Така че при леко настъпилата истерия в потребителите мога да предположа, че цената на краставиците ще тръгне надолу, което е една съвсем нормална пазарна реакция на самите производители, допълни Стойчев.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.