Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е значително и съдът може бързо да се повреди или атакуваната материя на съда да попадне в храната.

Алуминиеви съдове.

Тези съдове са много по-леки от стоманените и емайлираните, отличават се със значителна здравина и не се повреждат от действието на резки температурни промени. Удобни и хигиенични са за приготвяне на храна, но при условие, че се използват правилно.
В тенджерите, изработени от листова алуминиева материя, е най-добре да се приготвят супи.
В летите, по-дебелостенни алуминиеви съдове от вторични алуминиеви сплави, каквито са тиганите, тенджерите за печене и др., могат да се приготвят задушени, печени, пържени и други подобни ястия, които са бедни на органични киселини.
Алуминиевите съдове и особено тези, изработени от алуминиеви сплави, се подават на разрушителното действие на готварската сол и на някои органични киселини (ябълчна, лимонена, вине-на, янтарна и др.), които се съдържат в повечето зеленчуци и плодове. В резултат на това действие корицата от алуминиев окис, която обикновено покрива повърхността на съда и го предпазва от корозия, се разрушава. Алуминият започва наново да се окислява и преминава частично в храната във вид на соли с органичните киселини. Това е нежелателно, макар че алуминият не притежава изразени токсични свойства. Ето защо в алуминиеви съдове не трябва да се държат кисело зеле, кисели краставички, туршии, солени саламури и маринати, а също и кисели компоти и плодови десерти.
Храни, приготвени в алуминиеви съдове, не трябва да се оставят да престоят в тях дори и един ден. Те трябва веднага да се прехвърлят в емайлиран, порцеланов, фаянсов или стъклен съд.
И още един съвет! След употреба алуминиевите съдове трябва
да се накисват във вода и да се измиват с мека четка или гъба.
Най-добре е да се измиват с боракс (1 супена лъжица боракс в 1 л. вода) или сода бикарбонат ( 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вода).
Черният налеп, който се образува по стените на алуминиевите съдове, се отстранява лесно, ако се изтрие с парче плат, натопено в оцет, и веднага след това се измие с гореща вода и сапун. Силно замърсените части на алуминиевите съдове се изтриват с пемза и сапун или с фини прахове за зъби (калциев карбонат преципитат, който се продава в
аптеките).

Алуминиевите съдове не трябва да се почистват с телени изтривалки, с шкурка или с телени четки, с калцинирана сода, с готварска сол, силни киселини (сярна, солна) или силни основи (сода каустик). Всички те разрушават защитната им корица от алуминиев окис и предизвикват усилена корозия на метала, вследствие на което съдовете бързо се износват.

Емайлирани съдове.

Понастоящем тези съдове намират широко приложение в кухнята. Не се разрушават от готварска сол, киселини, нито от алкално действащи вещества (сода бикарбонат, калцинирана сода, сапун и др.). Въпреки това обаче и с тях трябва да се отнасяме грижливо. При удар или резки температурни промени (от топло на студено или обратно) емайловата им покривка се напуква и олющва. Ако вътрешната им повърхност е напукана и олющена, в тях не трябва повече да се готви.
За пържене и за приготвяне на каши и кремове те не са пригодни, тъй като храната може да загори и емайлът им да се напука и олющи.
Икономични и удобни са емайлираните чугунени съдове, тъй като емайлът се задържа много добре върху чугунената повърхност.

Медни съдове.

Макар и много рядко, тези съдове все още се употребяват в различни отрасли на промишлеността и в някои домакинства. В домовете обаче медните съдове (котлета, кафеничета, чашки за кафе и др.) напоследък имат по-скоро декоративна стойност. Но ако се използват в кухнята, те трябва системно да се калайдисват, понеже медта (бакърът) се атакува лесно от слабите киселини на плодовете и зеленчуците, като образува с тях силно отровни соли. Това е познатото на всички „зеленясване" на бакъреннте съдове.
Калаят, с който се покриват медните съдове, макар и бавно, също се разяжда от органичните киселини. По тази причина сладката не бива да се варят в калайдисани съдове, а в емайлирани, железни или в медни, но не калайдисани.
В последния случай сладкото трябва веднага след сваряването му да се прехвърли в подходящи, безопасни за здравето съдове.

Никелирани и хромирани съдове.

 

Хромираните стоманени съдове са устойчиви на действието на обикновените химични агенти, и ако не са толкова скъпи, биха били най-предпочитаните съдове за кулинарни цели.

Стъклени съдове.

Много ценни за домакинството са съдовете от огнеупорно стъкло. В тях храната се запазва топла по-продължително време. Препоръчва се печенето, готвенето и задушаването на хранителните продукти в тях да става във фурната на готварската печка. Ако в домакинството се използва открит пламък от газови котлони или печки, нафта, примеси и други, над него трябва да се постави азбестова мрежа или предпазна метална плоча.
Кухненските съдове могат да се употребяват дълго, ако не се стържат с нож, не се почистват с телени четки и не се мият с калцинирана сода. Отвън те трябва да се щочистват само с предназначените за тях миещи и почистващи препарати (пасти и прахове), а отвътре - с мека гъба и сапун.

Пластмасови опаковки.

Пластмасовите опаковки намират голямо приложение за съхраняване на голям брой хранителни продукти. Те са безвредни, ако се употребяват съгласно предназначението им.
Върху опаковките от пластмаса обикновено се дават указания: „За сухи продукти", „За студена вода", „За хранителни продукти" и т.н. При използването на такива опаковки трябва обезателно да се съобразяваме със свойствата на полимерните материали, от които са изработени. В противен случай може не само да се изменят вкусът и ароматът на съхранявания в тях продукт, но и в него да преминат вещества, небезопасни за човешкия организъм. Кофи, бидони и други подобни пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, не трябва да се употребяват за съхраняване на кисело зеле, кисели краставички, домати и др.
Пластмасовите опаковки не бива да се използват за съхраняване на кафе, чай, мляко и други горещи напитки, а също и на растителни масла (олио).
Целофановите торбички са безопасни и в тях могат да се съхраняват различни хранителни продукти при условие, че са чисти.
Полиетиленовите опаковки са меки и еластични. В тях могат да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция.
Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини.
Полиетиленът почти не пропуска водните пари, поради което поставените в него продукти, като хляб, сирене и др., остават свежи за известно време, но от друга страна, те могат бързо да плесенясат.
Трябва да се има предвид, че в полиетиленови торби и торби от други полимерни материали, предназначени за опаковане на дрехи, обувки, химикали, реактиви и др., хранителни продукти не бива да се съхраняват.

Дървени съдове.

По пазарите и в магазините за сувенирни стоки се продават недекорирани и декорирани дървени съдове. Може ли тези съдове да се използват за поставяне на напитки и храни или са предназначени само за декоративни цели?
Ако дървените съдове са декорирани с бои или лакове само от външната им страна, те могат да се употребяват за съхраняване на насипни продукти - сол, захар, червен пипер, чай, а също и за съхраняване на хляб. Ако обаче те са декорирани отвътре, каквито са някои дървени чинии (паници), чаши, кани, лъжици и др., могат да служат само като декоративни предмети.
Има декорирани дървени съдове, промишлено производство. Те трябва да са придружени от съответната нормативно-техническа документация, съгласувана с органите по здравеопазването, че покритията им са от специални безвредни бои и лакове и че могат да се употребяват без опасение за поставяне в тях на храни и напитки.
Дървените съдове, които не са декорирани с бои и лакове, са безвредни. В тях могат да се съхраняват всякакви хранителни продукти и те могат да се използват като съдове за хранене.
Внимание. Важна забележка! Дървени съдове - бъчви, бурета, сандъци и др., които са били използвани като амбалаж за различни отровни химикали, препарати, реактиви и пр., и след най-старателно измиване остават пропити със съответните вещества. Те са абсолютно негодни за употреба като съдове за вино, ракия, туршия, мляко, сирене и други хранителни продукти.

Подобни статии

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за  лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

Използване на гроздето в прясно състояние и преработването му в безалкохолни продукти

Използване на гроздето в прясно състояние и преработването му в безалкохолни продукти

Има ли различия между винените и десертните сортове За консумация в прясно състояние може да се използва гроздето на всеки сорт, стига то д...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

14168

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия