Краставици

Краставици

Произходът на краставицата от тропическите райони на Индия определя и по-специфичните им изисквания към факторите на растеж и развитие.

ВИДЕО:

Отглеждане на краставици в полиетиленови тунели с капково напояване.

 

Мрежи за краставици и други влечащи култури.

 

Отглеждане на зеленчуци с фотоселективни мрежи в полиетиленови тунели

 

Температура за отглеждане на краставици. Оптимална температура за растеж и развитие на краставиците е 25-28 °С. Семената поникват при трайно установяване на почвената температура над 14-15 °С, но оптималната температура, при която семената поникват за 3-4 дни е 25-30 °С. При температура под 14 °С растежът на растенията спира, а при продължително задържане на температурата под 14 °С цветовете окапват. При температура 0.5 °С растенията загиват. При температура над 40 °С растежът също спира.


Вода за поливане на краставици. Общото количество вода, което краставиците използват за транспирация и се изпарява от почвата на един декар площ, при нормална гъстота на растенията за една година е над 800 куб.м. Разпределено неравномерно по сезони, количеството на валежите за една година при климатичните условия на България е 450-500 куб.м. на декар – недостатъчно за използване на потенциалните възможности на културата. За нормално развитие и плододаване на растенията почвената влажност трябва да се поддържа над 80% от ППВ*, а относителната влажност на въздуха90%. Ниската почвена и въздушна влажност водят до силни смущения в растежа и развитието на растенията. При много висока почвена и въздушна влажност в по-ранните фази от развитието на растенията и недостатъчна светлина, растенията се изнежват, етиолират и по-трудно понасят резките и неблагоприятни промени.

*ППВ (Пределна полска влагоемност). Това е максималното количество вода, която почвата задържа трайно след оттичане на гравитационната вода. Различните почвени типове имат различна ППВ. Изчислява се лабораторно.

Текст - Васил Малинов

 

КУПИ ОНЛАЙН:

Фотоселективни и алуминиеви мрежи

Полиетиленово фолио, найлон за оранжерии

Полезни съвети
  • Напояване
  • Краставиците не понасят засушаване, затова се нуждаят от напояване.
    Първа поливка. Извършва се при засаждането.
    Втора поливка. В началото след прихващането краставиците се поливат по-рядко (през 7-10 дни) и с по-ниска поливна норма 20-25 куб.м/дка. С нарастването на растенията поливките стават по-чести и с по-висока поливна норма.
    Трета поливка. От началото на плодобразуването до края на беритбата растенията се поливат през 6-7 дни с поливна норма 30-40 куб.м./дка без почвата да се преовлажнява. 

  •  
  • Наторяване на краставици с органичен био тор
  • Преди засаждане на краставиците за обогатяване на почвата тя се обработва с работен разтвор 1:10 (течен тор: вода), със този разтвор може да се третира почвата и след прибиране на реколтата. Преди да бъдат засяти семената на краставицата те могат да се  третират с разтвор 1:50. Семената на краставицата се потапят за 24 часа при температура 18-20° C. След обработката семената да се посеят веднага. Останалият разтвор след обработката може да се използва за поливка на засятите семена краставици, разреден с още 50% вода. Обработката на семената на краставицата спомага за едновременното поникване на разсада. Използването на течен био тор увеличава добива от 25 до 40%. Чувствително се подтиска появата на брашниста мана, кореново и сиво гниене, вирусни заболявания при краставиците. Течният био тор се явява био стимулатор и засилва имунната система на растенията, така краставиците са по-устойчиви на климатични аномалии. Намалява се необходимостта от минерални торове до 25 %

      Операция Фаза на развитие Доза
    (течен тор: вода)
    Начин на употреба
     Разсадопроизводство  1-во подхранване  2-4 същински листа  1:100 (1% разтвор)  Пръскане
     2-ро подхранване  4-5 дни преди разсаждане  1:50 (2% разтвор)  Поливане
     
     След засаждане
     
     1-во подхранване  Бутонизация (след прихващане)  1:100 (1% разтвор)  Пръскане
      2-ро подхранване  При височина от 50-70 см  1:50 (2% разтвор)  Поливане по 80 мл /корен
     3-то подхранване и следващите на 10-12 дни   Плододаване  1:100 (1% разтвор)  Пръскане